وزیر نفت گفت: امروز روزی تاریخی در صنعت نفت ایران است و برای اولین بار در تاریخ بيش از 110ساله اين صنعت، عمليات صادرات نفت خام از سواحل مكران در دریای عمان، آغاز ميشود.
به گزارش روابط عمومی شرکت نفت و گاز پارس، بیژن زنگنه وزیر نفت امروز (پنجشنبه، 31 تیرماه) در آیین بهرهبرداری رسمی از طرح ملی و راهبردی انتقال نفت خام گوره به جاسک و پایانه نفتی این طرح که توسط رئیسجمهوری و به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شد، اجرای این طرح را زمینهساز توسعه اقتصادی مکران عنوان کرد و گفت: ايجاد پايانه صادراتي نفت خام در منطقه مكران، از سالهاي اوليه دهه 1360 و اوج جنگ تحميلي، مطرح بوده و در جریان سفر سال 1392 جنابعالی (رئیس جمهوری) به استان هرمزگان، اين فكر دوباره به صورت جدی مطرح شد. براین اساس، پس از بررسی کارشناسی موضوع، توجیه اقتصادی، فنی و زیستمحیطی، این طرح در سال 1393 و با اعتبار نزدیک به 2 میلیارد دلار در شورای اقتصاد تصویب و ابلاغ شد.
وزیر نفت افزود: فرایند ساخت و تأمین تجهیزات از سال 1397 آغاز و عملیات لوله گذاری این طرح به صورت رسمی در تیر ماه 1399 با دستور رئیسجمهوری آغاز شد.
زنگنه با اشاره به اینکه این خط لوله بهعنوان بخشی از طرح گوره-جاسک با قطر ۴۲ اینچ (۱۰۶سانتی متر) و طول ۱۰۰۰ کیلومتر از منطقه گوره در استان بوشهر نفت خام سنگین و نیمه سنگین را به جاسک در استان هرمزگان منتقل میکند، افزود: در مسیر این خط لوله ۵ تلمبهخانه، ۱۰ پست برق، حدود ۳۰۰ کیلومتر خط انتقال نیرو و ۲ ایستگاه توپکرانی قرار دارد.
وی ادامه داد: در پایان زنجیره نیز یک واحد اندازهگیری، یک ایستگاه توپکرانی و سپس تأسیسات بارگیری نفت خام که اساس آن شامل ۳ گوی شناور، ۳ دستگاه میترینگ، ۶ خط لوله زیردریایی ۳۶ اینچ (در مجموع به طول ۳۶ کیلومتر) قرار دارد، همچنین حوضچه آرامش و اسکله پشتیبانی و خدماتی در حال اجراست.
وی با بیان اینکه بخش اصلی این زنجیره شامل قریب به 1000 کیلومتر خط لوله 42 اینچ با ورق ساخت ایران برای اولین بار و در سریعترین زمان ممکن در تاریخ صنعت نفت ایران ساخته و بهرهبرداری از آن اغاز شده است، گفت: در پایانه جاسک 20 مخزن با مجموع حجم 10 میلیون بشکه ذخیرهسازی نفت در حال اجراست، همچنین برای بارگیری نفت نیز در منطقه جاسک دستگاه میترینگ نفت خام، یک گوی شناور به همراه خطوط دریایی مربوطه و سایر متعلقات، نصب و آماده بهرهبرداری شده است.
پیشرفت 82 درصدی طرح گوره جاسک
وزیر نفت پیشرفت کلی طرح انتقال نفت خام گوره به پایانه صادراتی جاسک را بالغ بر 82 درصد عنوان کرد و با بیان اینکه دو شركت تابعه شركت ملي نفت، يعني شركت مهندسي و توسعه نفت (متن) و شركت نفت و گاز پارس به ترتيب، مسئوليت بخشهاي خشكي و دريايي اين طرح را بر عهده داشتهاند گفت: در شرکت متن قراردادهای امضا شده با پیمانکاران و تامینکنندگان معادل یک میلیارد و 150 میلیون دلار بوده که تاکنون حدوداً 970 میلیون دلار پرداخت شده و در شرکت نفت و گاز پارس قراردادهای امضا شده با پیمانکاران و تامینکنندگان معادل 300 میلیون دلار بوده که تاکنون حدوداً 200 میلیون دلار پرداخت شده، در نتیجه پیشرفت فیزیکی از پیشرفت مالی بیشتر است.
وزیر نفت با اشاره به اینکه عمليات بارگيري و صادرات نفت خام از جاسك در حال حاضر توسط نفت وگاز پارس انجام ميشود، اما در ماههای آینده به طور كامل به شركت پايانههای نفتی واگذار خواهد شد، افزود: بهرهبرداري از خط انتقال نفت خام به شركت خطوط لوله و مخابرات نفت سپرده شده كه داراي بالاترين تجربه حرفهاي در امر بهرهبرداري از خطوط لوله نفت و فراورده است.
بهرهبرداری کامل از طرح در ابتدای سال 1401
زنگنه افزود: این طرح در ابتدای سال 1401 به بهرهبرداری کامل با ظرفیت یک میلیون بشکه در روز خواهد رسید و ظرفیت انتقال کنونی روزانه ۳۰۰ هزار بشکهای نفت این خط لوله، آبانماه به روزانه ۴۰۰ هزار بشکه، دیماه به ۵۰۰ هزار بشکه و با آمدن تلمبهخانه و مخزن ذخیره در جاسک به ۷۵۰ هزار بشکه و اسفندماه به ظرفیت یک میلیون بشکه در روز میرسد.
زنگنه گفت: در حال حاضر ما دارای پایانه صادراتی هستیم که نفت را از دریای عمان صادر میکند و باعث ایجاد تنوع و انعطاف در پایانههای صادراتی و کاهش ریسکهای عملیاتی و همچنین ریسکهای امنیتی میشود. همچنین بهرهبرداری از این خط لوله انتقال نفت به بندر جاسک منجر به کوتاهتر شدن مسیر رفت و برگشت مشتریان نفت کشور به میزان حدود هزار مایل دریایی (معادل قریب به 10 روز) شده و هزینه انتقال نفت به جاسک از 60 سنت با نفتکش به حدود 40 سنت با خط لوله کاهش مییابد. |